domingo, 1 de diciembre de 2013

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS Biografía

VICENT Andrés estellés Paula Zanón.pptx

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS-1 Sergi Revert 2º A.docx

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS ERIC LLORENTE I OSCAR BARRES.docx




VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Vicent Andrés Estellés va naixer a Burjassot el 4 de setembre de 1924. A Vicent li agradava llegir de xiquet i escrivía obretes de teatre. Era fill del forner del poble.
Quan tenía 12 anys va esclatar la Guerra Civil Espanyola, açò va fer que abandonara els estudis. Al final de la Guerra Civil, la familia de Vicent no va ser exiliada, però tot va cambiar. Son pare li va cremar els llibres per no ser detinguts.
 Després de la guerra començà a escriure poemes. També va treballar de forner, va ser mecanógraf, ordenança i orfebre.
En l’any 1942 publicà el seu primer artícle al periòdic “Jornada”, aconseguint una beca per anar a estudiar periodisme a Madrid.
En 1945 va anar a Navarra a fer el servei militar, on el tractaven com a boig per escriure poemes en valencià.
L’any 1948 va tornar a València, on va escomençar a treballar en la redacció del diari “Las Provincias”. 
L’any 1953 apareixeria el seu primer llibre “Ciutat a cau d’orella”. El va escriure en valencià i va fer amistat amb poetes  intel.lectuals defensors de la llengua valenciana.
 L’any 1955 es va casar amb Isabel Llorente, que treballava en l’Ajuntament de València, amb la que té una filla que mor als quatre mesos.
En 1971 publica cinc llibres en valencià: “Primera audició”, “Llibre de meravelles”, “Llibre d’exilis” i “L’inventari clement”.
         Posteriorment, en 1972 l’Editorial Tres i Quatre va començar a publicar la seua “Obra Completa”.  
         L’any 1978 deixá de treballar al diari. Amb la arribada de la democràcia, va publicar molts llibres: “El corb”, “Les cançons d’Ariadna”, “Manuscrits de Burjassot”, “Poemes preliminars” i “Cants a València”.
         En 1978 rep el Premi Lletra d’Or i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Y en 1984, li donaren el Premi de les Lletres Valencianes.
Vicent va morir a València el 17 de març de 1993.

                                      ERIC LLORENTE I OSCAR BARRES 2º A

No hay comentarios:

Publicar un comentario