jueves, 21 de noviembre de 2013

MONESTIR DE SANT MIQUEL DELS REIS - ERIC LORENTE I OSCAR BARRES

MONESTIR SANT MIQUEL DELS REIS Eric Lorente y Oscar Barrés.docx




MONESTIR DE SANT MIQUEL DELS REIS


SANT  BERNAT DE RASCANYA

(1381-1546)
                       
Sobre l’antiga alquería musulmana de Rascanya del segle XI, els abats cistercents del monestir de Santa Maria de Valldigna van fundar un xicotet convent.
            Constava d’una església emmerletada d’una sola nau amb capelles laterals i dos claustres, entorn dels quals s’agrupaven el dormitori dels monjos, el refectori, les cuines, etc. Les seues restes es van trobar en les excavacions de 1996 en el pati nord.


SANT MIQUEL DELS REIS

(1546-1835)

            Els ducs de Calábria , Ferrant d’Aragó i Germana de Foix , fundaren el monestir l’any 1546 amb el propòsit de realitzar así la seua residencia familiar i van encarregar el projecte del nou edifici a l’arquitecte Alnso de Covarrubias.
La construcción del claustre sud es va iniciar l’any 1546 i va concloure el 1607. En la planta baixa es trobaven les sales d’us comunal, en la primera planta les cel.les dels monjos, i en la superior les dels novicis; el prior ocupava la torre sud-est. És una de les obres arquitectòniques millors del Renaixement en terres valencianes.
La nova església es va dur a terme entre 1623 i 1644. La seua planta era de creu llatina, cúpula sobre tambor en el creuer, cor alt amb un rellotge cap per avall en la volta y capelles entre contraforts. En el segle XVIII es van substituir esl antics retaules de fusta pels d’ara. Davall l’altar major se situa la cripta on descansen les restes d’En Ferran i Na Germana.
La portada de l’església és una fatxada-retaule dividida en tres cossos i adornada amb imatges. L’any 1756 es va decidir contruir-ne de nou a imatge del claustre sud; però les obres es van interrompre el 1802.


PRESIDI DE SANT MIQUEL DELS REIS

(1874-1996)

Amb les mesures de desamortització del segle XIX l’edifici va passar a les mans de l’Estat, que el va destinar a diversos usos fins que l’any 1874 es va decidir utilitzar-lo com a presidi.
A partir de 1936 es va destinar a presos polítics condemnats a mort, primer de la República i després del règim de Franco.
Es van construir dos pavellons en el pati nord i s’adaptà la resta derrocant parets, cel.les i voltes. L’any 1962 la propietat va passar a les mans de l’Ajuntament i la Diputació de València, els quals van clausurar el presidi en 1966.


BIBLIOTECA VALENCIANA

(a partir de 1999)

Des de 1966 l’edifici es va emprar com a escola i magatzem d’objectes requisats per l’Ajuntament de València, fins el 1995 que va començar la seua restauració amb el destí de convertir-se en futura seu de la Biblioteca Valenciana.
En l'any 1999 es van recuperar les empremtes de les distintes èpoques històriques que ara són visibles per al visitant.  La Biblioteca Nacional de la Comunitat Valenciana va ser creada l’any 1985 i la seua missió consistix a reunir, conservar i difondre el patrimoni bibliogràfic valencià. Es receptora des de 1983 del Depòsit Legal de la Comunitat Valenciana, arreplega cada una de les obres de tota la producción audiovisual i biblogràfica de la Comunitat.

                                                                      
                                                                       ERIC LORENTE I OSCAR BARRES 2º A

No hay comentarios:

Publicar un comentario