jueves, 21 de noviembre de 2013

BIBLIOTECA VALENCIANA San Miguel de los Reyes -David López

MONESTIR DE SANT M REIS David López.docx



MONESTIR DE SANT MIQUEL DELS REIS

L´edifici ocupat actualmente per la bliobteca valenciana és el resultat d´una labor constructiva duta a terme al llarg d´epoques molt diverses: una alqueria musulmana del S. XI un monestir del Crister del segle XIV i un presidi del XIX. Hi ha varies epoces de esta biblioteca.
SANT BERNAT DE RASCANYA (1381-1546)
Sobre l´antiga alqueria musulmana de rascanya del degle XI, els abats cisterrencs del monestir de Santa Maria de Valldigna van fundar ací un xicotet convent, , construït amb  materials humils, i en el qual es van instal·lar dotze monjos i el prior.
Constava d´una església emmerletada d´una sola nau amb capelles laterals i dos claustres, entorn dels quals s´agrupaven el dormitoridels monjos, el refectori, le cuines, etc. Les seues restes es van trobar durant les excavacions efectuades l´any 1996 en el pati nord; llavors van ser restaurats i consolades

SANT MIQUEL DELS REIS (1546-1835)
Els ducs de Calabria, Ferran d´Arago i Germana de Foix, va fundar este monestir jéronim l´any 1546 amb el  próposit que alberga el seu panteo familiar i van encarregar el projecte del nou edifici- format per dos claustres i una eglésia- a l´arquitecte Alonso de Covarrubias.
La construccio del claustre sud es va iniciar l´any 1546 i va concloure el 1607. Era un claustre de clausura: en la planta baixa es trovaben les sales d´ús comunal, en la primera planta les cel·les dels monjos, i en la superior les dels novicis; el prior ocupava la torre sud-est. Esta és una de les obres arquitectoniques més importants del Renaixement en terres valencianes.
La nova església es va dur a terme entre 1623 i 1644 en el mateix lloc que ocupava l´antiga de Sant Bernat. Es caracteritza per la seua planta de creu llatina, cúpula sobre tambor en el creuer, cor alt amb un rellotge cap per avall en la volta i capelles entre contraforts. En el segle XVIII es va substituir els antics retaules de fusta pels que actualment podem contemplar que són barrocs, decorats amb marqueteria de mambre, jaspi, alabastre i pedra d´Alcublas.
La portada de l´església és una fatxada-retaule dividida en tres cossos i adornada amb imatges que guarden relació amb l´orde jerònim i amb els fundadors. L´any 1756 i per a substituir el vell claustre cistercenc, es va decidir construir-ne un de nou a imatge del claustre sud; però lés obres es van interrompe el 1802 i va quedar inconclús per sempre.

PRESIDI DE SANT MIQUEL DELS REIS (1874-1996)
Amb les mesures de desmortitzacio del segle XIX l´edifici va pasar a les mans de l´Estat, que el va destinar a diversos usos fins que l´any 1874 es va decidir utilitzar-lo com a presidi, amb la funcio d´albelgar presos comuns. A partir de 1936 es va destinar a presos polítics condemnats a mort, primer de la Republica i després del règim de Franco. Per a adaptar l´edifici a esta nova activitat es van construir dos pavellons en el pati nord i s´adapta la resta derrocant parets, cel·les i voltes.
L´any 1962 la propietat va passar a les mans de l´Ajuntament i la Diputació de València, els quals van clausurar el presidi el 1966.

BIBLIOTECA VALENCIANA: A PARTIR DE 1999
Des de 1966 l´edifici es va emprar com a escola i magatzem d´objectes requisats per l´Ajuntament de Valenciia, fins que el 1995 va començar la seua restauració amb e´destí de convertir-se en futura seu de la Biblioteca Valenciana. El procés va culminar l´any 1999 i en este es van recuperar les empremtes de les distintes èpoques històriques que ara són visibles per al visitant. La Biblioteca Valenciana va ser creada l´any 1985. És  la Biblioteca Nacional de la Comunitat Vlenciana, i com a tal la seua missio consistix a reunir, conservar i difondre el patrimoni bibliografic  valencià. Tambe és receptora des de 1983 del Deposit Legal de la Comunitat Valenciana, és a dir, que arreplega un exemplar de cada una de les obres de tota la produccio audovisiual i bibliografica de la Comunitat.

David José López Martínez 2º A

No hay comentarios:

Publicar un comentario